Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Zaloguj się
Zaloguj się podając nazwę użytkownika i hasło
Szukaj
Strony: [1]
Autor Wątek: Wartość podatku dostawy  (Przeczytany 1125 razy)
kamadzi
Aktywny użytkownik

Zobacz profil WWW
« : Maj 23, 2010, 19:40:44 »

czy należy wypełniać to pole jeśli sprzedane produkty są wysyłane pocztą? Należy tam wpisać 22% ? ale wtedy jak wyliczyć opłatę pocztową, na czuja tak aby ucelować w kwotę cennika Poczty Polskiej ?

expert-agdrtv.pl
Aktywny użytkownik

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #1 : Maj 23, 2010, 19:54:09 »

Wystawiając fakturę VAT czy paragon z uwzględnionymi kosztami dostawy jesteśmy zobowiązani do doliczenia podatku 22% za usługę transportową/logistyczną mimo, że poczta jest z VAT-u zwolniona.

Poza tym koszt transportu to nie tylko sam koszt opłaty pobieranej przez pocztę/kuriera ale koszty opakowania (koperta, karton, paleta) można też wziąć pod uwagę prowizję pobieraną również za koszty dostawy przez serwis e-Trade. To wszystko składa się na koszt transportu jaki płaci klient. Chyba, że ktoś chce być dobrym wujkiem i opakowanie daje klientowi gratis  Duży uśmiech A zapomniałbym koszt opłaty transportowej to również ewentualne wynagrodzenie dla pakowacza jeśli firma zatrudnia osobę zajmującą się tylko tym w firmie.
kamadzi
Aktywny użytkownik

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #2 : Maj 23, 2010, 21:34:23 »

dalej nie rozumiem

gdy idę na pocztę wysłać paczkę i zapłacę za nią 10 zł, to defakto ja w tych 10 zl zapłaciłem podatek? czy ustalając w sklepie opłatę pocztowa powiedzmy 10 zl i wybierając opcje doliczania vatu to tak naprawdę pokaże się cena 12,20, i tak ma być? czy klient powinien zapłacić mi 10 zł tyle co ja place na poczcie a ja z tych 10 zł opłacam 22% podatku? z tego wynika ze zapłaciłem poczcie dychę i jeszcze poniosłem koszt w postaci podatku ?

szykownamoda
Nowy użytkownik
*

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #3 : Maj 24, 2010, 00:33:40 »

Witam ,kamadzi  ma rację jeżeli mówimy o kosztach dostawy to bezpośrednim kosztem jest "kwota zapłacona dostawcy naszego zamówienia do klienta,Którą zapłacimy za przesyłkę" proszę nie mylić kosztu dostawy z kosztem transportu i innymi kosztami przygotawania przesyłki do wysłania , to są dwie różne sprawy.Koszt dostawy jest bezpośrednim kosztem należnym dostawcy zamówienia ponoszonym za konkretną usługę w tym przypadku dostarczenie produktu do klienta (kuriera ,czy pocztę nie interesuje koszt ponoszony za obsługę przygotowania produktu do wysłania),a koszty pakowania ,wynagrodzenia pakowacza i tym podobne są kosztami pośrednimi firmy sprzedającej produkt.
Jeśli ktoś nie wie jak rozgraniczyć koszt dostawy zamówienia od kosztów innych (pakowanie,wynagrodzenie pakowacza ,koszty transporu do urzędu pocztowego) to odsyłam go do dz.ust.o podatku dochodoawym i podatku VAT.

Pozdrawiam Kazimierz
kamadzi
Aktywny użytkownik

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #4 : Maj 24, 2010, 10:39:04 »

czy ktoś mi wyjaśni w końcu jak mam postępować z tymi opłatami pocztowymi, nie odsyłając do ustaw, których nie da się przeczytać ze zrozumieniem. W paragonie ma być uwzględniona opłata za dostawę/transport obłożona 22% podatkiem vat czy 0% ?

expert-agdrtv.pl
Aktywny użytkownik

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #5 : Maj 26, 2010, 16:21:32 »

Ma być obłożona VAT-em. Poczta ma stawkę zerową ale Ty umieszczając to na fakturze musisz doliczyć VAT. Taka mała paranoja...  Duży uśmiech
Strony: [1]
Skocz do:  

Załóż darmowy sklep internetowy lub Dowiedz si więcej o sklepach e-Trade Pro